REAKCIE NA ŽREB: Kozák: Wales som nechcel. Hamšíkovi sa žreb pozdáva

13.12.2015 Celý región

Bratislava 12. decembra (TASR) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák je s výsledkom žrebu EURO 2016 spokojný. V B-skupine sa jeho zverenci síce stretnú aj s neželaným Walesom, no reprezentačný kormidelník svojmu tímu verí a očakáva, že hráči sa pobijú o postup.

Reprezentačný tréner pred parížskym žrebom netajil mená súperov, s ktorými by sa v základnej skupine rád stretol a ani tých, ktorých si neželal. Napokon sa slovenský tím pri svojej premiérovej účasti na kontinentálnom šampionáte postupne stretne s Walesom, Ruskom a Anglickom. "Vedel by som si predstaviť aj inú, pre nás lepšiu skupinu. Som však spokojný. Aj pre fanúšika sú to atraktívni súperi. Anglicko i Rusko pravidelne hrávajú na šampionátoch a Wales má zase zaujímavé osobnosti, ktoré hrajú tímovo, a preto budú veľmi nepríjemným súperom," povedal tréner Ján Kozák pre TASR.
 
žreb EURO 2016:
B-skupina: Anglicko, Rusko, Wales, SLOVENSKO

program SR:
sobota 11. júna o 18.00, Bordeaux: Wales – SLOVENSKO
streda 15. júna o 15.00, Lille: Rusko – SLOVENSKO
pondelok 20. júna 21.00, Saint-Étienne: SLOVENSKO – ANGLICKO


Z prvého koša Angličania

Z tímov, ktoré sa nachádzali v prvom koši žreb Slovákom prisúdil Angličanov. "Musíme rešpektovať silu Anglicka, ktoré vyhralo všetky zápasy kvalifikácie a je jediným tímom, ktorý získal plný počet bodov. Disponujú mladým mužstvom a sám som zvedavý, ako ME zvládnu. Predsa len je rozdiel hrať kvalifikáciu a samotný šampionát. Je to výzva a ja sa na zápas proti nim veľmi teším," poznamenal tréner Ján Kozák na margo súpera, s ktorým sa Slovensko neskôr stretne aj v kvalifikačnej skupine majstrovstiev sveta.

Angličania mali za sebou mimoriadne úspešnú kvalifikáciu, z ktorej na ME postúpili po suverénnych výsledkoch, ktoré vzbudzujú rešpekt. "Keď sme videli vyžrebovanie kvalifikácie ME, tak som naše šance na postup odhadoval iba cez baráž a vieme, ako to dopadlo. Myslím si, že máme mužstvo, ktoré má na postup zo skupiny. Verím našim hráčom a rovnako verím tomu, že na ihrisku odovzdajú všetko. Budeme sa snažiť odovzdať čo najlepší výkon, pre to tam pôjdeme. Videli sme, že Španieli všetko vyhrávali a prehrali až zápas s nami. Teraz všetky zápasy povyhrávali Angličania. Tí tiež musia niekedy prehrať. Čo keď ich zdoláme práve my?," povedal Kozák veľavravne.

Prial si Rusov

Slovenský kormidelník si z druhého koša želal Rusko a toto prianie sa mu splnilo. "V koši, z ktorého nám vytiahli Rusko, boli aj silnejší súperi. Je to mužstvo, s ktorým si to môžeme futbalovo rozdať. Uvidíme, v akom stave bude v daný deň jedno či druhé mužstvo," uviedol Ján Kozák.

Konfrontáciu s Walesom, ktorý bude v sobotu 11. júna v Bordeaux prvým súperom Slovenska, si reprezentačný kormidelník neželal. "Wales som nechcel. Je to mužstvo, ktoré hrá tímovo, s veľkým nasadením. Majú osobnosti, ktoré vedia rozhodnúť zápas. Všetko však záleží v prvom rade od toho, ako budeme my pripravení. Verím, že naši chlapci budú zdraví, že budú vo svojich kluboch hrávať a prídu na ME v dobrej forme," zaželal si 61-ročný lodivod SR, ktorý si na rozbeh prial iného súpera. "Radšej by som hral prvý zápas s Anglickom. Prvý zápas býva opatrnejší a to by nám mohlo viac vyhovovať," poznamenal Kozák.

Úspešný tréner sledoval žreb v Košiciach a okrem "slovenskej" skupiny vnímal aj zloženie ostatných. "Česi majú veľmi ťažkú skupinu. Naopak A-skupina, v ktorej je Francúzsko, je podľa mňa najhrateľnejšia. Ich skupinu by som mal asi radšej než našu," dodal.

Slovenskí reprezentanti začnú prípravu na ME v marci, keď sa stretnú s tímami Írska a Izraela. Aj tie však ešte musí vedenie zväzu oficiálne potvrdiť.

REAKCIE NA ŽREB

Štefan Tarkovič, asistent trénera (zdroj: RTVS): "Či môžeme byť spokojní so žrebom ukáže až samotný šampionát. Pre nás je hlavné, aby sme pripravili naše mužstvo a hráčov čo najlepšie, a aby sme mohli odohrať s každým súperom dobrý zápas. So všetkými tromi sme sa už stretli. Tieto tímy majú svoju kvalitu, nebudú to ľahké zápasy. Ťažko povedať, či toto poradie bude výhoda alebo nevýhoda. Asi je lepšie hrať na úvod proti papierovo slabšiemu súperovi, ale nemyslím si, že zápas s Walesom bude nejako ľahší ako s ostatnými. Samozrejme, musíme tam ísť s nejakým cieľom. Ísť tam s tým, že nepostúpime, by bol minimalistický cieľ."

Marek Hamšík, stredopoliar SR (zdroj: www.marek-hamsik.sk): "Zloženie skupiny sa mi pozdáva, mohli sme dopadnúť aj horšie. Som rád, že s Anglickom sa stretneme až v poslednom zápase skupiny. Avšak až v priebehu turnaja sa uvidí, či to bude naša výhoda, alebo nevýhoda. Dôležitý bude vstup do šampionátu."

Róbert Mak, stredopoliar SR (zdroj: www.robertmak.sk): "Je jasné, že každý náš súper je veľmi kvalitný. Pôjdeme od zápasu k zápasu, veľmi sa teším na všetky stretnutia. Keď budeme hrať tak, ako v kvalifikačných dueloch, tak všetko je možné. Som rád, že posledný duel hráme práve s Anglickom. Máme silné mužstvo, čo sme dokázali v posledných mesiacoch, takže nemusíme sa báť nikoho."

Peter Pekarík, obranca SR (zdroj: RTVS): "Spokojnosť so žrebom je v mojom prípade minimálna. Dostali sme veľmi ťažkú skupinu. Z prvého koša máme Anglicko, ktoré prešlo kvalifikáciou ako nôž maslom. Angličania majú top hráčov z Premier League, je to jasný favorit skupiny. Z druhého koša sme dostali veľmi silné Rusko, s ktorým sme odohrali niekoľko ťažkých zápasov, naposledy v máji minulého roka v Petrohrade. Je to skúsené mužstvo s vysokou kvalitou. Keď majú Rusi svoj deň, dokážu zdolať každého. Aj Wales je ťažkým protivníkom, tento tím je, rovnako ako my, debutantom na šampionáte a bude sa chcieť ukázať. Jeho najväčšou hviezdou je Gareth Bale, na neho si budeme musieť dať najväčší pozor. Naším cieľom je postup zo skupiny, nechceme do Francúzska iba cestovať a odohrať tam tri zápasy."

Norbert Gyömbér, obranca SR (zdroj: CSM Agency): "Dostali sme sa do vyrovnanej skupiny. Myslím si, že s každým súperom sa bude dať hrať. S Ruskom sme už hrali minulý rok a tam sa to aj potvrdilo. Treba sa pripraviť kvalitne na turnaj a cestovať do Francúzska za dobrými výsledkami."

Jozef Vengloš, bývalý tréner SR: "Majstrovstvá Európy sú významnou súťažou a podľa toho sme ani nemohli očakávať, že žreb bude ľahký. Verím, že pri dobrej športovej forme môže mužstvo Jána Kozáka ašpirovať na postup zo skupiny. No už samotná skutočnosť, že budeme účastníkmi tohto veľkolepého turnaja, je veľkým úspechom. Určite je dobré, že sme sa vyhli Španielom a Nemecku, ale aj Anglicko je silný protivník. Rusi majú kvalitný, veľmi skúsený tím, ktorý hrá už dlhšiu dobu pohromade. My však máme tiež dobré mužstvo. Opakujem, rozhodujúcim faktorom bude športová forma."

Dušan Radolský, bývalý reprezentačný tréner SR: "Ja si myslím, že to nie je ľahká skupina. Mohli sme však dopadnúť aj horšie, keby sme dostali Nemecko alebo Španielsko. Sú to majstrovstvá Európy, kde už niet slabého súpera, takže treba žreb rešpektovať. Nemáme čo stratiť. Osobne si myslím, že máme šancu na postup. Som optimista."

Jozef Jankech, bývalý tréner SR: "Skupiny sú všetky ťažké, slabý súper sa na majstrovstvá Európy nemá šancu dostať. Na druhej strane môžeme byť spokojní, že sme sa nedostali do jedného zoskupenia spolu so Španielskom, Tureckom a Chorvátskom, v ktorom si zahrajú Česi. To je podľa mňa "skupina smrti". Začíname s Walesom, podľa papierovej formy by to mal byť najslabší tím v našej skupine, verím, že nad ním by sme mohli vyhrať. Anglicko vyhralo v kvalifikácii všetky zápasy, pre nás je to aj historicky nepríjemný súper, s ktorým nemáme dobrú bilanciu. Toto konštatovanie už neplatí o Rusku, ktorého hra nám celkom vyhovuje. Pokiaľ sa naším hráčom budú vyhýbať zranenia a pocestujeme do Francúzska v najsilnejšom zložení, máme kvalitu na to, aby sme postúpili zo skupiny."

Jozef Barmoš, bývalý asistent trénera reprezentácie SR: "Myslím, že naša skupina je v poriadku, na pohľad vyzerá hrateľne. Z prvého koša som si prial Portugalsko namiesto Anglicka, ale inak som absolútne spokojný. Vyhli sme sa Španielsku, Nemecku a Ukrajine, čo bolo dôležité."

Ľubomír Moravčík, bývalý reprezentant ČSSR a Slovenska (zdroj: pluska.sk): "Možno tam boli aj relatívne slabší súperi, ale to je iba relatívne. Myslím, že proti Rusom vieme. Už sme ich dokonca porazili tam, pamätám sa, bol som na tom zápase, keď sme vyhrali 1:0 a Miňo Stoch dal krásny gól. Dôležité, že začíname relatívne s najslabším Walesom. Je to dobrá šanca sa odraziť sa s troma bodmi. Všetko je možné. Angličania sú vždy favorit, ale myslím, že z favoritov by nám mohli najviac vyhovovať. Verím, že v St. Étienne nebudem chýbať. Verím, že fanúšikovia tam, vzhľadom na to, že som tam mal svoju minulosť, budú fandiť Slovákom."

REAKCIE TRÉNEROV SÚPEROV SR

Chris Coleman, tréner Walesu (zdroj: www.uefa.com): "Tak predsa sme dostali Anglicko... Bude to skvelý zápas a šláger ako remeň. Albión prešiel kvalifikáciou bez straty bodu, je to jedno z najlepších mužstiev a bude pre nás výzvou čeliť mu. Z tretieho koša sme dostali za súpera Slovensko, ktoré dosiahlo niekoľko pozoruhodných výsledkov a Rusko bude tiež silným protivníkom."

Roy Hodgson, tréner Anglicka (zdroj: www.uefa.com): "Zápasy s Ruskom a Slovenskom budú zaujímavé, ešte nikdy som sa s nimi v mojej trénerskej kariére nestretol. Zistíme si o týchto súperoch podrobné informácie, do júna máme dosť času. Wales zažije debut na majstrovstvách Európy. Je to veľmi dobre organizované mužstvo, ktoré má úžasného tímového ducha a špičkových hráčov ako Ashley Williams, Aaron Ramsey či Gareth Bale."

Leonid Sluckij, tréner Ruska (zdroj: gazeta.ru): "Angličania sú favorit skupiny. No aj my máme veľké šance na postup zo skupiny. S výsledkom žrebu som spokojný, lebo sú tam aj oveľa ťažšie skupiny."
 

Vyberte región